Základní potřeby:
- \(H_2O\) – oxidan, tedy oxid vodný, zvaný běžně voda
- Ovocný čaj
- \(C_{12}H_{22}O_{11}\) sacharóza, jinak řečeno řepný cukr, asi krystalový
- \(C_6H_8O_7\) alias kyselina citronová
- \(NaHCO_3\) alias hydrogenuhličitan sodný, jinak zvaný jedná soda
- Dobře uzavíratelná láhev
Příprava
Nejprve je třeba si vytvořit základ celého výrobku, což
znamená uvařit si čaj a to v množství odpovídajícímu objemu
přichystané láhve. Raději jej udělejte silnější.
Dalším krokem bude malá úprava spočívající ve zvýšení kyselosti, přibližně na pH 3.5 – 2.5. Stručně řečeno nasypete tam kyselinu citronovou necháte rozpustit a ochutnáte, až vám to bude připadat jako šťáva z pomeranče – kyselostí, tak to bude ono. Jenže tahle chuť má k limonádě dost daleko, použijeme cukr a dosladíme na jedlou sladkost.
Nyní je třeba celý polotovar nechat vychladit, nejprve jen tak přirozeně na pokojovou teplotu. Pak přelít do láhve a dochladit v lednici.
Poslední akce spočívá v nasycení roztoku \(CO_2\) – oxidem uhličitým. To je celkem jednoduché. Do láhve přidáme jednou sodu asi jednu – dvě kávové lžičky a rychle nádobu těsně uzavřeme. Opět vložíme do lednice a necháme nějakou dobu pracovat.
Máme hotovo.
Info na pozadí
\[3 NaHCO_3 + C_6H_8O_7 \rightarrow \] \[ \rightarrow
Na_3C_6H_5O_7 + 3 CO_2 + 3 H_2O\]
Tato reakce právě probíhá v naší limonádě. Ze tří molekul sody a jedné molekuly kyseliny citronové se vytvoří jeden citronan sodný, tři kusy oxidu uhličitého a vody.
Citronan sodný je běžně používaná chemická látka v potravinářství s označením E331 jako regulátor kyselosti a konzervant. Je to bílá krystalická látka je bez zápachu s jemně slanou chutí. Je velmi dobře rozpustná ve vodě, prakticky nerozpustná v etanolu.
Dále své využití najde v sýrařství jako tavící sůl pro výrobu tavených sýrů, kde zajistí lepší roztíratelnost. Na úpravu kyselosti ovocných šťáv, cukrovinek, želé, džemů. Jako třeba slouží k zachování bublinek perlivých nápojů:-). Zahušťuje zmrzlinu a kondenzovaná mléka. Užívá se i v kosmetickém průmyslu.
Nejsou známy žádné nežádoucí účinky a je tak považována za bezpečnou potravinu. I když jsem názoru, že všeho moc škodí a ve větším množství může být toxický.
Medicína jej užívá pro snížení srážlivosti krve. Též je močopudný a snižuje kyselost moči.